Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu on luova uuden sukupolven korkeakoulu. Jamk on yksi tuloksellisimpia ja vetovoimaisimpia ammattikorkeakouluja koko Suomessa. Kasvavalla TKI-toiminnalla onkin merkittävä rooli alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti oppimisen ja osaamisen uudistajana sekä työ- ja elinkeinotoiminnan kilpailukyvyn parantajana. Projektit keskittyvät Jamkin vahvuusaloihin, jotka perustuvat toimintaympäristön tarpeisiin ja jotka kokoavat osaamisen kilpailukykyisiksi osaamiskeskittymiksi.
Jamkilla on 250 TKI-projektia, joista kansainvälisiä projekteja on 50. TKI-toiminnaltaan Jamk on yksi suomalaisen ammattikorkeakoulukentän suurimmista yli 20 miljoonan euron kokonaisrahoituksella. Lähes puolet henkilöstöstä eli reilut 400 asiantuntijaa työskentelevät erilaisissa tutkimuksen, kehittämisen ja innovoinnin hankkeissa.
Jamkin TKI-projektien merkittävimmät rahoituskanavat ovat julkisia rahoitusohjelmia. Suurimpia rahoittajia ovat Euroopan unionin rakennerahastot, Business Finland ja Suomen Akatemia, opetus- ja kulttuuriministeriö, muut ministeriöt sekä tutkimusrahoitusta tarjoavat toimijat.
Vahva TKI-toimija
Jamkin uusi strategiakausi alkaa 2025. TKI-toiminta toiminta painottuu strategiassa valituille vahvuusaloille. Tavoitteena on olla näillä aloilla kansainvälisesti tunnustettu toimija
- Kyberturvallisuus
- Liikkuminen ja hyvinvointi
- Monialainen kuntoutus
Nousevissa vahvuuksia tukevissa aloissa tavoitellaan kansallista merkittävyyttä:
- Kestävät biotalous- ja energiaratkaisut
- Uudistuva teollisuus
Koko Jamkin toimintaa läpäisee uudistuvan oppimisen ja uudistavan johtamisen teemat
Kasvava soveltava tutkimus
Soveltava tutkimus pohjautuu Jamkin TKI-toiminnan vahvuusaloihin, ja sen painoarvo on kasvava. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa, joka tähtää käytännön sovelluksiin. Pääpaino on käytännön ongelmien ratkomisessa ja ratkaisujen löytämisessä. Jamkissa työskentelee noin 40 päätoimista tutkijaa. Tutkimusteemoja ovat muun muassa
- vihreä siirtymä ja kiertotalous
- valmistava teollisuus
- ihmisen ja teknologian vuorovaikutus
- kyberturvallisuuden uhat ja suojauskeinot
- älymaatalous
- uudistuva oppiminen
- monialainen kuntoutus
- lapset ja perheet
- lasten ja nuorten liikunta
- vähän liikkuvien elämäntapa
Vahvat kansainväliset verkostot
Digitaalisen kuntoutuksen kehittäminen ja koulutukseen liittyvät kehitysyhteistyöhankkeet muodostavat merkittävän kokonaisuuden Jamkin kansainvälisessä TKI-toiminnassa. Jamkilla on vahvoja kansainvälisiä koulutuksen kehittämisen ja soveltavan tutkimuksen verkostoja. Jamk kuuluu eurooppalaiseen yhdeksän korkeakoulun E3UDRES2-verkostoon, jossa edistetään omien toimintaympäristöjen kestävän kehityksen mukaista elinkeinoelämää, yrittäjyyttä ja kilpailukykyä ja siten koko alueen osaamista ja verkottumista globaaliin maailmaan.
Opiskelijat mukana TKI-toiminnassa
TKI-toiminta kytkeytyy Jamkissa tiiviisti opetukseen. Opiskelijat tekevät harjoitus- ja projektitöitään TKI-hankkeissa, innovoivat uutta, tapaavat työelämän edustajia sekä ratkaisevat työelämän aitoja ongelmia esimerkiksi Future Factoryn ja WimmaLabin kaltaisissa oppimisympäristöissä.
TKI-toiminnan painopisteet
- Kyberturvallisuus
- Liikkuminen ja hyvinvointi
- Monialainen kuntoutus
- Kestävät biotalous- ja energiaratkaisut
- Uudistuva teollisuus
Esimerkkejä TKI-toiminnasta
TKI-tunnusluvut
13,3 milj. €
Jyväskylän ammattikorkeakoulun TKI-rahoitus yhteensä vuonna 2021
347
Julkaisujen määrä vuonna 2021
335
TKI-henkilöstön määrä vuonna 2021
790
Yhteistyökumppaneiden määrä, joista 500 on yrityksiä.