Metropolia ammattikorkeakoulu
Metropolian TKI-toiminta perustuu poikkialaiseen ajatteluun, jossa ilmiöitä tarkastellaan useasta eri näkökulmasta. Ratkaisijakorkeakoulussa kulttuurin ja luovan alan, liiketalouden, sosiaali- ja terveysalan sekä tekniikan nykyiset ja tulevat osaajat yhdistävät voimansa. TKI-toiminta ja oppiminen on kytketty vahvasti toisiinsa.
Ilmiölähtöiset innovaatiokeskittymät
Metropolian kolme ilmiölähtöistä innovaatiokeskittymää mahdollistavat uuden tavan oppia, tuottaa innovatiivisia ratkaisuja ja tehdä monialaista yhteistyötä yhteiskunnallisten ja globaalien ilmiöiden parissa. Innovaatiokeskittymissä toimitaan ekosysteemiperiaatteella; ratkaisut syntyvät eri toimijoiden kanssa yhdessä ajatellen, tehden ja oppien.
Innovaatiokeskittymät ovat Metropolian tapa vastata tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan murroksiin ja toteuttaa konkreettisesti vaikuttavaa TKI-työtä tiiviissä yhteistyössä opetuksen kanssa. Innovaatiokeskittymät tuottavat ratkaisuja erilaisina hankkeina, opintojaksototeutuksina, asiakastöinä ja kampusten yhteistyöalustoilla toteutettuina palveluina sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Metropolia koordinoi U!REKA eurooppalaista yliopistoallianssia. Allianssi yhdistää Metropolian ja sen kumppaneiden TKI-toimintaa ja asiantuntijuutta kestävissä ja innovatiivisissa, yhteisöllisissä ratkaisuissa kohti ilmastoneutraaleja ja älykkäitä kaupunkeja.
Metropoliassa uusien ratkaisujen syntymistä vauhditetaan siirtymällä ketterästi oivalluksesta kokeiluun. Kampukset tarjoavat modernit puitteet niin opiskelijoille, yrityksille kuin muille toimijoille pilotoida uutta ja vakiinnuttaa toimintamalleja yhteiskunnan ja maailman tarpeisiin. Yhteistyö työelämän, yritysten sekä kaupunkilaisten kanssa on tiivistä. Metropolian kampusten yhteistyöalustat toimivat avoimen tutkimuksen, tieteen ja opetuksen periaatteiden mukaisesti.
Metropolian yhteistyöalustoina toimivat muun muassa:
- Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden keskus Helsinki XR Center Arabian kampuksella.
- Energia-, vesi- ja tilatehokas kaupunkiviljelytila Urban Farm Lab Myyrmäen kampuksella.
- Prekliiniseen testaukseen, validointiin ja verifiointiin modernin ympäristön, prosessit ja asiantuntemusta tarjoava Metropolia Proof Health Myllypuron kampuksella.
- Tulevaisuuden kestävien asumis- ja majoittumistarpeiden tutkimukseen tarkoitettu SmartLab-älykotialusta Myllypuron kampuksella.
Metropolia tukee opiskelijayrittäjyyttä ja toimii osana pääkaupunkiseudun startup-ekosysteemiä Turbiini-yrittäjyyshautomon kautta.
Metropoliassa toteutetaan vuosittain noin sataa TKI-hanketta, joiden konsortioiden kumppaniverkostojen kanssa toimitaan yhteistyössä. Yhteistyötä tehdään myös erilaisissa alakohtaisissa verkostoissa. Metropolialla on kasvava joukko työelämäkumppaneita, yhteistyösopimus on allekirjoitettu yli 30 yrityksen kanssa.
TKI-toiminnan temaattiset painopisteet
Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi
- Inhimillisyyden ja yhdenvertaisuuden uudelleen muotoilu
- Rajoja rikkova ikääntyminen
- Siltoja globaaliin myötätuntoon
- Tulevaisuuden terveysratkaisut
- Lasten hyvinvoinnin kehittäminen
- Luova resilienssi ja tulevaisuuskuvat
Puhtaat ja kestävät ratkaisut
- Läpileikkaavat tekoäly ja big data
- Robotiikka ja automaatio
- Kestävät energia-, kiertotalous- ja hiiliratkaisut ilmastonmuutoksen hillinnässä
- Tulevaisuuden tuotanto- ja kasvatusjärjestelmät
- Älykäs liikkuminen
Älykäs ja luova kaupunki
- Elävä kaupunkikulttuuri
- Uudistava kaupunkimuotoilu
- Älykkäät kiinteistöt kestävissä yhteisöissä
- Vihreä ja digitaalinen siirtymä rakennetussa ympäristössä
Esimerkkejä TKI-toiminnasta
TKI-tunnusluvut
15,8 milj. €
Metropolia Ammattikorkeakoulun TKI-rahoitus yhteensä vuonna 2023
1106
Julkaisujen määrä vuonna 2023
550
TKI-henkilöstön määrä vuonna 2023
n. 800
TKI-yhteistyökumppaneiden määrä, joista 500 on yrityksiä.
Yhteystiedot
Yhteystiedot metropolia.fi-sivustolla
Metropolian henkilöhaku peoplefinder.metropolia.fi-sivustolla
TKI-johtaja Anna-Maria Vilkuna – yhteystiedot