Oulun ammattikorkeakoulu

Me Oulun ammattikorkeakoulussa tuemme TKI-työllämme Oulun seudun ja koko Pohjois-Suomen kehitystä. Koulutamme osaavia ammattilaisia, tuemme yrityksiä ja edistämme innovaatioiden kehittämistä alueellamme. Taiteellinen toimintamme kehittää merkittävällä tavalla paikallista kulttuurielämää ja tuo positiivista näkyvyyttä koko seudulle. Olemme esimerkiksi vahvasti mukana viemässä Oulua kohti kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Meille on tärkeää myös lisätä yritysten ja alueen tutkimusyhteisöjen kansainvälistä vuorovaikutusta. Olemme aktiivinen toimija vaikuttavassa innovaatiotoiminnan alueellisessa verkostossa, Oulun Innovaatioallianssissa.
TKI-toimintamme kokonaisvolyymi vuonna 2023 oli 7,3 miljoonaa euroa. Hankekantamme vuoden 2023 lopussa oli 112 hanketta ja hankehakemustemme läpimenoprosentti vuonna 2023 oli 47,5 %. Hankkeidemme toiminnassa on eri tavoin mukana noin 200 yritystä ja yhteisöä vuodessa. Valtaosa tki-työstämme toteutetaan tki-yksikössämme, jossa työskentelee noin 100 asiantuntijaa.
TKI-työmme painoaloja ovat vähähiilisyys, digitaaliset ratkaisut ja liiketoiminnan kehitys. Vähähiilisyyden painoalalla edistämme kestävää kehitystä sekä rakennetun ympäristön ja maaseutuelinkeinojen uudistumista. Kehitämme uusiutuvan, vähähiilisen energian, liikenteen, työkonetekniikan ja kiertotalouden ratkaisuja, jotka liittyvät ympäristöystävälliseen rakentamiseen sekä ruokaketjun vähähiilisyyteen. Digitaalisiin ratkaisuihin liittyen meille keskeisiä teemoja ovat robotiikka ja droonit, digitaaliset kaksoset ja reaaliaikainen simulointi, digitaaliset kulttuurituotannot, painettavan älykkyyden sovellukset, terveyteen liittyvät digitaaliset ratkaisut, joustava automaatio ja digitalisaation edistäminen. Liiketoiminnan kehityksen saralla puolestaan autamme yrityksiä kehittämään kannattavuuttaan, kilpailukykyään ja kansainvälisyyttään. Tuemme startup-yrittäjyyttä ja tarjoamme uutta liiketoimintaa synnyttävää hautomotoimintaa. Erityisosaamistamme on digitaalisuuden, data-analytiikan, tekoälyn ja palvelumuotoilun hyödyntäminen kasvuliiketoiminnassa sekä maaseudun elinvoiman ja yrittäjyyden kehittäminen.
Merkittävimmät osaamispohjaiset projektikokonaisuutemme on koottu kolmeen tutkimusohjelmaan, joita ovat autonomisten työkoneiden kehittäminen, taiteen innovaatiot sekä älykäs ja kestävä ilmailu. Autonomisten työkoneiden tutkimusohjelmassa tutkimme ja kehitämme nollapäästöisiä, autonomisia, eli ilman kuljettajaa liikkuvia, työkoneita. Kehitämme tapoja korvata perinteinen, fossiilisia polttoaineita käyttävä polttomoottori ekologisemmilla vaihtoehtoilla, kuten sähköisillä ja vetykäyttöisillä voimalinjoilla. Samalla tutkimme menetelmiä, joiden avulla laitteiden energiatehokkuutta voi edelleen parantaa esimerkiksi edistämällä niiden autonomisuutta.
Taiteen innovaatioiden tutkimusohjelmassamme edistämme uusia taiteellisen sisällöntuotannon muotoja ja uudistamme käytäntöjä erityisesti esittävissä taiteissa. Tuomme yhteen eri taiteenalojen ja teknologian ammattilaisia etsimään uusia tapoja luoda, kokea ja tutkia taiteen ja teknologian välistä vuorovaikutusta. Toteutamme pitkäjänteistä, innovatiivista ja poikkitieteellistä tutkimusta ja kehitystä sekä koulutusta uusien teknologioiden parissa. Keskitymme monitieteelliseen kokeiluun ja
yhteissuunnitteluun nuorten ja kokeneiden taiteilijoiden, tutkijoiden sekä kulttuuri- ja luovien alojen sidosryhmien välillä.
Älykkään ja kestävän ilmailun tutkimusohjelmassamme edistämme drooneihin ja muihin miehittämättömiin ilma-aluksiin (UAS) liittyvän teollisuuden kasvua. Kehitämme alan liiketoimintaa, edistämme aiheeseen liittyviä tutkimushankkeita ja vahvistamme koulutusta tällä nopeasti kehittyvällä alalla. Edistämme tulevaisuuden liikennejärjestelmien kehittämistä entistä ilmastoystävällisemmiksi, kilpailukykyisemmiksi ja saavutettavuutta tukeviksi. Tutkimuksemme sovellusalat ovat logistiikka, turvallisuus (ml. tietoturva) ja maa- ja metsätalous.
Viestimme TKI-työmme tuloksista aktiivisesti ja ymmärrettävästi, jotta kehittämämme hyvät käytänteet tulevat sujuvasti yhteiskunnan hyödynnettäviksi.
TKI-toiminnan painopisteet
- Vähähiiliset ratkaisut
- Digitaaliset ratkaisut
- Liiketoiminnan kehitys
TKI-toiminnan painopisteet
- Autonomisten työkoneiden kehittäminen
- Taiteen innovaatiot
- Älykäs ja kestävä ilmailu
Esimerkkejä TKI-toiminnasta
TKI-tunnusluvut

7,4 milj. €
Oulun ammattikorkeakoulun TKI-rahoitus yhteensä vuonna 2023

287
Julkaisujen määrä vuonna 2023

261
TKI-henkilöstön määrä vuonna 2023

n. 200
Yhteistyökumppanien määrä
Yhteystiedot
Oulun ammattikorkeakoulu
Käyntiosoite
Yliopistokatu 9
90570 Oulu
Postiosoite
PL 222, 90101 Oulu
Puhelin
020 611 0200
Puhelinvaihteemme palvelee arkisin kello 8.00–16.15.
Puhelun hinta lankapuhelimesta soitettaessa 8,35 senttiä/puhelu + 7,02 senttiä/minuutti. Matkapuhelimesta soitettaessa 8,35 senttiä/puhelu + 7,17 senttiä/minuutti.
Sähköpostiosoitteet
Henkilökuntamme sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@oamk.fi.
Kirjaamo
kirjaamo@oamk.fi
Muita linkkejä
Julkaisut
Uutiskirje
Oamk Podcast
Kuuntele täältä Oamk Podcastia
Kehitämme yhteistyössä
Olemme mukana alueellisessa innovaatiojärjestelmässä (Oulun innovaatioallianssi, OIA) ja vastaamme OIA:n startup-yrittäjyyden kärkiohjelmasta.
Olemme mukana Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteiskehittämisryhmässä.
Olemme mukana OuluHealth -ekosysteemissä, jonka tavoitteena on luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia, vauhdittaa yritysten kasvua sekä luonnollisesti tarjota parempia ratkaisuja terveydenhuollon ja hyvinvointipalvelujen kehittämiseksi ympäri maailman.
Toimimme aktiivisesti erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.