Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) on pääosin aluetta palvelevaa soveltavaa tutkimusta sekä kehittämistyötä. Suurin osa SeAMKin TKI-toiminnasta kohdistuu aluetta tukeville painoaloille (kestävät ruokaratkaisut, älykkäät teknologiat, hyvinvointi ja luovuus sekä yrittäjyys ja kasvu). Painoalojen sisällä SeAMKin vahvuusalat ovat ruokaturvallisuus ja elintarviketeknologia, älykäs teollisuus, sosiaali- ja terveysalan digitalisaatio, kasvuyrittäjyys ja omistajanvaihdokset sekä kiertotalous ja kestävyys. SeAMKilla on Karvin auditoima laatujärjestelmä, joka kattaa myös TKI-toiminnan ja projektitoiminnan prosessit. SeAMK sai ainoana korkeakouluna Suomessa Excellence-laatuleiman keväällä 2022.
SeAMKissa on vuosittain käynnissä noin 130 ulkopuolisella rahoituksella rahoitettua projektia, ja ulkopuolisen rahoituksen volyymi on noin 6,5 miljoonaa euroa/vuosi. Keskeisiä TKI-toiminnan rahoittajia ovat rakennerahastot, maaseuturahasto, eri ministeriöt sekä kasvavassa määrin (n. 20 %) useat eri kansainväliset rahoituslähteet. SeAMK on sitoutunut kehittämään toimintaansa kansallisen Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen sekä Vastuullisen tutkimuksen ja tutkijan arvioinnin (CoARA) mukaisesti. Tavoitteena on edistää TKI-toiminnan avoimuutta avaamalla toimintakulttuuria, tutkimusaineistoja, julkaisuja sekä oppimista ja oppimateriaaleja.
SeAMKissa on toiminut vuoden 2022 alusta kahdeksan tutkimusryhmää, jotka kumpuavat SeAMKin vahvuusaloista sekä maakunnan menestyksen kannalta tärkeistä teemoista. Tutkimusryhmien tavoitteena on koota SeAMKin asiantuntemusta monialaisesti yhteen, hankkia ulkopuolista TKI-rahoitusta, tehdä asiantuntemusta tunnetuksi ja verkostoitua kansallisesti ja kansainvälisesti sekä lisätä TKI-toiminnan vaikuttavuutta.
SeAMK Maakuntakorkeakoulu on vakiintunutta alueellista toimintaa. Maakuntakorkeakoulun korkeakouluasiamiehet työskentelevät Järviseudulla (Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Soini ja Vimpeli), Kauhavalla, Kuusiokunnissa (Alavus, Kuortane ja Ähtäri), Kurikassa sekä Suupohjassa (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki ja Teuva). Maakuntakorkeakoulu auttaa eri toimintamallien juurruttamisessa alueen pk-yritysten ja muiden yhteisöjen kanssa sekä tarjoaa SeAMKin koulutuksia sekä palveluja yritysten ja elinkeinoelämän kehittämiseen.
TKI-toiminnan painopisteet
- Kasvuyrittäjyys ja omistajanvaihdokset
- Ruokaturvallisuus ja elintarviketeknologia
- Älykäs teollisuus
- Sosiaali- ja terveysalan digitalisaatio
- Kestävyys ja kiertotalous
TKI-tunnusluvut
10,7 milj. €
SeAMKin TKI-rahoitus yhteensä vuonna 2023
746
Julkaisujen määrä vuonna 2023
222
TKI-henkilöstön määrä vuonna 2022
n. 600
Yhteistyökumppaneiden määrä, joista n. 375 on yrityksiä.
Muita linkkejä
Tutkimus, kehittäminen ja innovointi SeAMKissa | SeAMK.fi
Työelämälle suunnatut palvelut | SeAMK.fi
SeAMK tutkii ja kehittää | YouTube
Tämä on SeAMK | YouTube