Collage with halftone hand and light bulb. Creative idea generation or brainstorm concept vector pop art retro style illustration.
Adobe Stock - Nataliia

Vaikuttavaa TKI-työtä Keski-Suomesta maailmalle 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) on jo vuosikymmenten ajan toiminut aktiivisesti tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Sen hankkeet eivät ole pelkästään tuottaneet teknologisia läpimurtoja tai uusia toimintamalleja, vaan niiden vaikuttavuus ulottuu alueelliselle, kansalliselle ja kansainväliselle tasolle. Jamk on osoittanut pitkäjänteisellä TKI-työllään, miten monialaisen yhteistyön avulla voidaan muuttaa yhteiskuntaa ja luoda parempaa tulevaisuutta. Tarkastellaan tätä vaikuttavuutta muutamien esimerkkien kautta.

Alueellinen vaikuttavuus: Paikalliset tarpeet edellä

Laki ammattikorkeakoulusta määrittää ammattikorkeakoulun tehtäviksi työelämälähtöisen korkeakouluopetuksen sekä ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa, työelämää ja aluekehitystä edistävän TKI-työn.

Hyvänä alueellisen kehittämisen esimerkkinä toimii Maatilojen muovit kiertoon -hanke, jossa ratkaistiin maatilojen muovijäteongelma kartoittamalla muovijätteen syntyä, laatimalla ohjeistusta sen käsittelyyn sekä kehittämällä uusia tapoja jätteen keräämiseen ja uusiokäyttöön. Hanke voitti kultaa kansainvälisen Agricultural & Rural Inspiration Awards 2024 (ARIA) -kilpailun Environmental Protection -sarjassa.

Kansallinen vaikuttavuus: Innovaatioita ja turvallisuutta

Jamkin TKI-työ on ollut vaikuttavaa myös kansallisesti. Digitaalisen turvallisuuden alalla Jamk on ollut yksi merkittävimmistä kyberosaamisen kehittäjistä lähes kahden vuosikymmenen ajan. Kyberturvallisuuden tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskus JYVSECTEC on rakentanut osaamispääomansa TKI-toiminnan avulla. Jamk tuottaa kansallista kyberosaamista erityisesti kyberturvallisuusharjoitustoiminnan kautta, jossa se on järjestänyt kansallisia kyberturvallisuusharjoituksia vuodesta 2013 lähtien.

Kansainvälinen vaikuttavuus: Globaalit ratkaisut, paikalliset juuret

Jamkin uudenlaiset kokeilut ovat saavuttaneet tunnustusta myös kansainvälisesti. AIRe-Platform – innovatiivisen julkisen hankinnan projektissa vastattiin kuntoutuksen maailmanlaajuisesti kasvavaan tarpeeseen digitaalisen kuntoutuksen avulla. Tavoitteena oli rakentaa älykäs alustaratkaisu ja digitaalisen kuntoutuksen simulaatio- ja kehittämisympäristö. Kehittämisen johtava ajatus oli hyödyntää uusia teknologioita palvelujen yhteen kokoamiseksi.

BioPaavon ja BioBoosters by Jamk -yrityskiihdyttämön avulla on edistetty biokiertotalouteen ja agriteknologiaan liittyvää liiketoimintaa sekä luotu kestäviä innovaatioita. Kiihdyttämöohjelma ja hackathonit ovat osoittautuneet tuloksekkaiksi toimintatavoiksi, jotka ovat saaneet kansainvälisiltä osallistujiltaan hyvää palautetta.  Näidenkin toiminteiden mallit on kehitetty TKI- toiminnan tuloksina.

TKI-työn vaikuttavuuden mahdollistajat

TKI-työn tulosten ja vaikutusten osoittaminen on keskeinen osa toiminnan arviointia ja kehittämistä. Vaikuttavuus syntyy yksittäistä hanketta pidemmällä aikavälillä ja sen todentaminen voi olla haastavaa. Siksi on tärkeää, että vaikuttavuuden todentamiseen käytetyt menetelmät ovat luotettavia ja kattavia.

Strategiset valinnat ja niiden johtaminen, riittävät panostukset sekä tiivis yhteistyö työelämän kanssa ovat luoneet hyvät edellytykset vaikuttavalle TKI-toiminnalle ja mahdollistaneet osaamisen lisäämisen ja uusien ratkaisujen sekä innovaatioiden aikaansaamisen. Tämä on osaltaan parantanut toimijoiden kilpailukykyä sekä alueen elinvoimaisuutta.

Kohti vaikuttavampaa tulevaisuutta

Jamkin tulokset osoittavat, että TKI-toiminta voi tuottaa konkreettisten työkalujen ja tulosten avulla hyvin positiivisia vaikutuksia yhteiskunnan kehittymiseen. Jamkin TKI-työn merkitys on selvä: kun käytännöllisellä TKI-työllä vastataan yhteiskunnan aitoihin tarpeisiin, on mahdollista saada aikaan todellinen ja kestävä muutos. Tällä tiellä jatkaen Jamk toimii esimerkkinä siitä, miten korkeakoulut voivat toimia työelämälähtöisinä yhteiskunnan moottoreina.

_ _ _ _

Mika Karjalainen ja Petri Moilanen

Mika Karjalainen, tutkimuksesta vastaava vararehtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Petri Moilanen, T&K-päällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu