Ammattikorkeakoulujen soveltavalle tutkimukselle ja kehittämistyölle on iso tilaus sosiaali- ja terveysalalla. Noin 60 prosenttia tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan osaajatarpeesta kohdistuu nimenomaan ammattikorkeakoulutukseen. Tutkimus ja koulutus kuuluvat korkeakoulutuksessa yhteen, siitä syntyy myös ammattikorkeakoulutuksen vaikuttavuus. Ammattikorkeakoulujen soveltavan tutkimuksen ja kehittämistyön potentiaali nojaa koulutustehtävään. Näin syntyvät käytännönläheiset ja tehokkaat palvelu-uudistukset.
Sote-alan tuottavuuden kehitys mahdollistuu vain toimintakäytänteitä kehittämällä, tehostamalla teknologian käyttöönottoa – arkea ja professioiden ydintä ymmärtäen. Laadukas perustutkintokoulutus, työelämässä edelleen tapahtuva syventävä ja erikoistava koulutus sekä mahdollisuus kehittää ja kehittyä erilaisissa työnkuvissa muodostavat kiinteän kokonaisuuden asiantuntijuudelle. Nyt rahoituksessa on ammottava ristiriita yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta valmistuneiden välillä. Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa yliopistosta valmistuneiden erikoistumiskoulutuksia lähes 100 miljoonalla, mutta ammattikorkeakoulusta valmistuneiden reilulla 10 miljoonalla.
Nyt on aika katsoa, millainen voi olla ammattikorkeakoulujen sote-kädenjäljen potentiaali.
Esimerkkejä ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan TKI-työstä:
SomeBody®menetelmää ja sen sovellutuksia PerheSomeBodya sekä SomeBody ja ruoka ryhmätoimintaa on järjestetty Satakunnan kunnan kuntien varhaiskasvatuksen, koulujen, perhetyön, päihde- ja mielenterveystyön sekä muun kuntoutustyön toimintaympäristöissä.
Lisätietoa >>
LABlanssi-mallissa yhdistyvät aidosti ja käytännössä opiskelun ja työelämän parhaat puolet, kun oppimisympäristön toiminnassa on sitoutuneesti mukana sekä koulutuksen että työelämän edustajia ja asiantuntijoita.
Lisätietoa >>
Zekki on kansallisesti ja kansainvälisesti palkittu innovaatio, se voitti mm. Parhaan eurooppalaisen sosiaalisen innovaation palkinnon vuonna 2021.
Lisätietoa >>
Riittävän turvallisuustason saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi tarvitaan jatkuvaa ja suunnitelmallista osaamisen kehittämistä. Osaamisen kehittämisen kannalta keskeisessä roolissa on harjoittelu. Hankkeessa järjestettiin ensimmäinen kansallinen teknistoiminnallinen terveydenhuoltoalan kyberturvallisuuden pilottiharjoitus.
Bee-hankkeessa kehitettiin pelillistetty harjoittelu polven teknonivelleikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen. Interventiotutkimuksessa todettiin, että tämän harjoittelumuodon vaikuttavuus on yhtä hyvä, kun perinteisen kuntoutuksen. Kävelyyn liittyvät tulosmuuttujat olivat tilastollisesti merkitsevästi paremmat pelikuntoutuksessa kuin perinteisessä.
Lisätietoa >>
Hankkeen päämääränä on lisätä Päijät-Hämeen alueen elinvoimaisuutta ja sosiaali- ja terveysalan palveluiden saatavuutta varmistamalla osaavan työvoiman riittävyys hoiva- ja hoitoalalla.